Jabkoláč

Na těsto:
 
- 3 hrnky mouky pohankové
- 3/4 hrnku oleje
- vanilkový cukr 
- lžička kypřícího prášku
- lžička jedlé sody
- půlka lžičky soli
- 2 lžíce medu nebo melasy
- 2 hrsti datlí (když nejsou, nevadí, dejte více sladidla)
- 3 jablka
- půl hrnku vody
- skořice

Na horní vrstvu:

- půlku balení tapiokových perel
- 2 až půl hrnků vody
- sladidlo podle potřeby a chutě , já dala 2 hrsti datlí
- hrst rozinek
- hrst ořechů nebo semínek, dala jsem vlašské
- 4 jablka
- špetka soli
- skořice

Nejdříve těsto. Smícháš vše sypké. Rozmixuješ vykrájená jablka s datlemi a vodou. Vody radši méně a pak přiliješ do těsta podle konzistence. Ono to záleží na šťavnatosti jablek. Vše to smícháš dohromady. Těsto se táhne, ale netrhá. Vyliješ do vymazaného plechu a pečeš půl hodiny na 180°C , Na konci píchni doprostřed špejli a když tam zůstane těsto, přidej chvilku času troubě.

Mezitím, co se peče a poté i chladne těsto. Dáš vařit tapioku se solí a vodou. Po deseti minutách by tapioka měla být vařená, poznáš to , že kuličky zprůhlední. Přidáš rozinky, oříšky, rozmixovaná vykrájená jablka s datlemi, skořici a ještě pokrájená na kostičky jablka. Ještě chvilinku povaříš. Puding vyliješ na u pečenou první vrstvu a necháš vychladnout.

Delicious appetit 
Jitka