Lískové jehnědy v těstíčku

" Jehnědy lze využít k léčebným účelům a to na kašel, zápal plic, podporu vypocení a jarní detoxikaci. 

 Nebojte se jehnědy sbírat! Z jehněd oříšky nejsou. Líska má dva typy květů dle pohlaví (ostatně jako všechny ostatní větrosnubné dřeviny)."

řiká Mudr. Zbyněk Mlčoch.

 

V únoru, kdy zrají na lískách jehnědy, pár si jich nasbírej. 

(3-4 porce)

Těsto:

- 1/2 hrnku mouky z červené čočky

- 1/2 hrnku mletého lněného semínka

- 1/2 hrnku lahůdkového sušeného droždí

- 1 lžička soli

- 1 lžička uzené papriky

- špetka pepře

- 2 hrnky vody 

Zamíchat. Jehnědy do těsta nasypu, zamíchám, vidličkou kladu hrudky do rozpáleného oleje a smažím z obou stran dozlatova.

Smaženky jsou sami o sobě dobré. Však proč si k tomu nemíchnout i omáčku.

 

Rychloomáčka:

- hrst sušených rajčat

- 1 PL shoyu omáčky

- 1 PL umeocta

- 1 PL rýžového sirupu

- 1/2 hrnku olivového oleje

Mixnu tyčovým mixérem.