Lískové jehnědy v těstíčku
" Jehnědy lze využít k léčebným účelům a to na kašel, zápal plic, podporu vypocení a jarní detoxikaci.
Nebojte se jehnědy sbírat! Z jehněd oříšky nejsou. Líska má dva typy květů dle pohlaví (ostatně jako všechny ostatní větrosnubné dřeviny)."
řiká Mudr. Zbyněk Mlčoch.
V únoru, kdy zrají na lískách jehnědy, pár si jich nasbírej.
(3-4 porce)
Těsto:
- 1/2 hrnku mouky z červené čočky
- 1/2 hrnku mletého lněného semínka
- 1/2 hrnku lahůdkového sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžička uzené papriky
- špetka pepře
- 2 hrnky vody
Zamíchat. Jehnědy do těsta nasypu, zamíchám, vidličkou kladu hrudky do rozpáleného oleje a smažím z obou stran dozlatova.
Smaženky jsou sami o sobě dobré. Však proč si k tomu nemíchnout i omáčku.
Rychloomáčka:
- hrst sušených rajčat
- 1 PL shoyu omáčky
- 1 PL umeocta
- 1 PL rýžového sirupu
- 1/2 hrnku olivového oleje
Mixnu tyčovým mixérem.